Imbeke op missie

Het betekent toch wel iets als de naam van Imbeke ver weg van Oyugis al een belletje doet rinkelen.

MBITA is een vissersdorp op de oevers van het Victoriameer, op zo’n honderd kilometer van Oyugis, en behoort tot Homa Bay County. Onder de auspiciën van KWFT (Kenya women finance trust) had ENA (Eco network in Africa) in december 2020 een bijeenkomst georganiseerd voor vrouwengroepen die een opleiding gevolgd hadden in visteelt en voor jonge meisjes die een training gekregen hadden over empowerment en hoe ze voor zichzelf moeten zorgen.

Het was niet toevallig dat deze bijeenkomst plaats vond in een vissersdorp. Immers de meeste jonge meisjes rond het meer trouwen op jonge leeftijd, HIV infecties zijn hoog als gevolg van seks voor vis en dat geldt niet alleen voor jonge meisjes maar tevens ook voor de vrouwen rond het meer.

Schermafbeelding 2021 06 29 om 13.12.28 1

De meisjes werden aangemoedigd om goed te studeren en om weg te blijven van mannen die enkel misbruik van hen willen maken, om eens zwanger, hen te laten vallen waardoor zij eindigen als tweede vrouw van een oude man. De meisjes kregen een T-shirt met het opschrift “IK BEN NOG NIET KLAAR OM EEN MOEDER TE WORDEN”.

De vrouwen werd gewezen op hun verantwoordelijkheid voor hun jonge meisjes. Zij moeten hun meisjes aanmoedigen om goed te studeren, hen daarvoor ook de nodige tijd en ruimte geven, maar ook tijd maken om met hen te praten.

De vrouwengroepen die de training in visteelt hadden gevolgd kregen van de voorzitter van ENA de raad om hun vis niet te jong te verkopen en afzetmogelijkheid te zoeken bij firma’s die visproducten op de markt brengen. De visboeren klaagden dat de prijzen te laag zijn.

Als een van de organisaties die een reputatie heeft in het creëren van een meerwaarde met vis, werd IMBEKE uitgenodigd om de vrouwen te leren wat ze nog allemaal met de vis kunnen doen, apart van hem gewoon te verkopen zoals hij uit het meer komt. Sophie vertelde hen dat wat Imbeke in Mbita kwam doen onderdeel is van de training koken, voedselveiligheid en opwaardering van plaatselijke etenswaren (zoals vis) die in het Imbeke opleidingscentrum gegeven worden aan jonge vrouwen.

Zoals op de foto te zien, heeft het Imbeke team verschillende bereidingen met vis gemaakt, benoemd en tentoongesteld. 

Deel:

Uitgelicht

Meer Berichten

Zend ons een bericht